Fórumok

Oldal:       >>  
Moderátorok: Fairy, Juckó
Szerző Üzenet
Fairy
cs okt 20 2011, 11:43
Fairy

Regisztrált tag #1
Regisztrált: sze okt 27 2010, 06:14
Lakóhely: Miskolc
Üzenetek: 527
Annak idején, mikor feltettük a Kérdőívünket, kaptunk pár érdekes ötletet abból, hogy mit szeretnétek látni.

Ezek közül ez volt az egyik, idézem:

"Az egyetlen dolog, amire esetleg kíváncsi lennék az egy topic, ahova az írók kiírhatnák épp, hogy állnak a dolgaikkal és, hogy esetleg milyen nehézségekbe ütköztek. Szóval egy kicsit ilyen író-olvasó találkozó. Ahova lehet hozzájuk kérdéseket intézni és egyáltalán ismerkedni. "


Úgy gondoltam (bevallom halálra unom ma magam melóban ezért jutott eszembe XD), hogy ez egy olyan ötlet, ami akár be is válhat. Majd elválik, hogy ki mit gondol róla.

Minden író, fordító, aki szeretné az oldal látogatóival tudatni, hogy áll a dolgaival, mik a tervei, netalántán, ahogy fent is írta az ötletadó személy: leírni miért nem halad valamivel - szóval aki szeretne készíthetne egy topicot magának a saját nevével.

Az oldal látogatói pedig ott tudnak majd neki kérdéseket feltenni, érdeklődni, biztatni stb.

Természetesen ez nem arra szolgál, hogy a kommenteket helyettesítse. Ide nem az írásokat kell jönni dicsérni (vagy ne adj isten leszólni), hanem érdeklődni, hogy mi hír az illető háza táján. Vagy még azt is el tudom képzelni, hogy pl valaki kíváncsi, hogy az író honnan szedi az ötleteit, vagy mi alapján választ egy fordító fordítani valót stb.

Illetve ha valaki kíváncsi valamelyik íróra/fordítóra, de az illető nem készített magának topicot, akkor természetesen a kérdező is megteheti, hogy nyit neki egyet. Aztán majd elválik az illető válaszol-e

Ebbe a topicba várom a véleményeket, mennyire érdekel titeket a dolog. Ha úgy gondoljátok felesleges, töröljük.

Remélem, kellemes és hasznos kommunikáció alakul ki olvasók/nézők és írók/fordítók között.

Fairy

[ Módosítva cs okt 20 2011, 11:56 ]
Vissza az elejére
Buffy
p máj 18 2012, 07:18
Regisztrált tag #94
Regisztrált: cs okt 28 2010, 10:29
Üzenetek: 7
Mindig kíváncsi voltam arra, hogy az írók honnan szedik a részleteket. Én régebben megpróbáltam fanfictiont írni, de nem sikerült. Tudtam, hogy mit akarok belőle kihozni, de mikor elkezdtem volna ténylegesen írni egy fejezetet, megakadtam. Mintha a fa törzse és az ágai meglennének, de a levelei nem.
Honnan jönnek a részletek? Az, hogy a főhős megy az utcán, és mit lát jobbra és balra, milyenek az épületek, az emberek, közben mit érez, mit gondol, süt a nap vagy borús van... Ez jön magától? Vagy külön neki kell állni és kitalálni?
Vissza az elejére
Fairy
p máj 18 2012, 08:10
Fairy

Regisztrált tag #1
Regisztrált: sze okt 27 2010, 06:14
Lakóhely: Miskolc
Üzenetek: 527
A többiek nevében nem tudok nyilatkozni csak a sajátoméban, úgy tessék olvasni a soraimat.

Nem sokat írok... jobban mondva, hangulat kérdése a dolog, de, ha egy történet felbukkan a fejemben, úgysem hagy nyugodni, míg meg nem írom XD. Soha nem tervezem el előre, mit fogok kihozni a dologból, mert úgyse az lesz a vége XD Valahogy a történet - akár egyedül írom, akár valaki mással, mint egy fórumsztoriban - saját magától bontakozik ki a fejemből. Egyszerűen "látom" magam előtt a helyszínt, a karaktereket. A karaktereim pedig mindig a maguk életét élik. XD
Aztán mikor átolvasom, finomítok rajta.
Vissza az elejére
Buffy
p máj 18 2012, 08:31
Regisztrált tag #94
Regisztrált: cs okt 28 2010, 10:29
Üzenetek: 7
Köszi, hogy leírtad. Ez határozottan logikusnak tűnik.
Vissza az elejére
Ayumi
p máj 18 2012, 08:49
Regisztrált tag #6
Regisztrált: sze okt 27 2010, 10:10
Üzenetek: 36
Ez egy izgalmas kérdés, az alkotómunkának egyik fontos része. Honnan jönnek a részletek? Sok forrásból, legalábbis nálam. Másoknál más módszerek is lehetnek. Mindenkinek megvan a maga munkamódszere, stílusa.

Nálam az egyik dolog, hogy tudnom kell, miről írok. Pl. ha Akihitót és Asamit elutaztatom egy szigetre, mint a Szerződésben, akkor kinyomozom, milyen sziget az, mi van rajta, ha repülővel mennek, akkor egyáltalán van-e ott repülőtér, mennyi az útidő, stb. Ha be akarom ültetni őket egy melegvizes szabadtéri fürdőbe, akkor utánanézek, van-e ott ilyen. Ha azt akarom, hogy együtt nézzék a naplementét, akkor annak a fürdőnek a nyugati parton kell lennie. Ha Akihitót delfinekkel játszatom, akkor kell lennie ilyen lehetőségnek a szigetnél.
Ha elviszem a fiúkat egy vidámparkba, mint a Láthatásban, akkor utánanézek, egyáltalán létezhet-e olyasféle vidámpark Tokióban, mint amilyet kitaláltam. Megnézem, milyenek vannak, képeket, blogokat keresek, leírásokat. És így tovább.
Vagyis ezek a hiteles, valóságos részletek, amelyektől a sztori beleilleszkedik a valóságba. Ezekhez kutatómunka kell. Sokszor segít is a történet fő szálában, mert a valós részletek utáni nyomozás ötleteket adhat, plusz jobban el lehet képzelni egy-egy akciót valamely helyszínen. Ráadásul még szórakoztató is, legalábbis én kedvelem az ilyen kutatásokat. Tudod, "utazás mozgás nélkül".

Vannak persze kitalált részletek is, ezek forrása a fantázia. Segít, ha van ennek alapanyaga, vagyis ha előtte sokat olvas az ember, sok művet megismer, könyvet, filmet, más munkákat. Ezzel is trenírozza a képzelőerejét. Kellő fantáziával fel lehet építeni egy világot, ha szükséges. De ott is a a meglévő ismereteinket kombináljuk alapvetően.

Vannak lelki részletek, emberi összetevők is a műben - személyes véleményem szerint ezek a legfontosabbak. A szereplőkkel kapcsolatos részletekhez szerintem a legtöbbet az emberismeret segít. Az élettapasztalat. Idősebb írók itt olykor előnyben vannak.
Ha viszont még nincs valakinek sok élettapasztalata, akkor hasznos az emberek megfigyelése. Milyen karakterek, személyiségek vannak a világban? Hogy viselkednek? Mi logikus egy jellemtől? Én a saját karaktereimet rengetegszer körüljárom, sokat gondolkodom rajtuk, és kialakul egy belső kép róluk, ami már hoz dolgokat magával. Ilyenkor történik meg, hogy a hős elkezd dolgokat csinálni a történetben, mintha valóban élő volna. Valahogy beizzanak, elkezdenek lélegzeni, élni.

Amit kérdezel, hogy "a főhős megy az utcán, és mit lát jobbra és balra, milyenek az épületek, az emberek, közben mit érez, mit gondol" - erre a legjobb megoldás szerintem, ha beleképzeli magát az ember a helyzetbe. És ami a trükk: hogy nemcsak a helyzetbe, hanem az adott szereplő helyzetébe, fejébe. Ő mit érezne? Személy szerint ő mit gondolna? Egyáltalán észrevenné-e az épületeket? Vagy a földet nézné? De miért? Mert elhagyatott? Magányos, csalódott? Vagy mereng valamin? Emlékezik egy boldog időre? Mit lát meg, ha az első helyzetben van, mit a másodikban? Sötét foltot, ami vérbordónak látszik? Vagy egy asztfaltrések közül kibújó fűszálat, ami a nap felé nyújtózkodik?

Na, ha mindezekkel megvagyok, akkor születgetnek meg a részletek, sorról sorra. És ami a legfurább az egészben, hogy nem is kell ezeken sokat gondolkodni, szinte áradnak ki az írás során.
Ám ekkor még nem is beszéltünk magáról a történetről, hiszen részletekkel kiszínezni lehet egy sztorit, de ha vérszegény az alapmű, akkor hiába minden.

Még lehetne folytatni, de egyelőre ennyi. Közben látom, Fairy válaszoltál: azt hiszem, hasonlóan írsz a lényegről, hogy az ember "látja" maga előtt az egészet. Ez a fő nálam is! Nagyon egyetértek, írótárs!
trvir


[ Módosítva p máj 18 2012, 08:55 ]
Vissza az elejére
Beloved826
p máj 18 2012, 09:50
Regisztrált tag #618
Regisztrált: cs jan 06 2011, 10:05
Üzenetek: 51
Buffy ez egy jó kérdés amit feltettél. Szerintem is minden író kissé másképpen írja a történeteit és én még igazán kezdő vagyok e téren. Annyit mondhatok, hogy a történet alapgondolata egyszer csak megszületik- jön az ihlet- és aztán a részletek írás közben alakulnak, finomodnak. Legalábbis nálam. Igyekszem én is utánanézni dolgoknak mint Ayumi, hogy életszerűbb legyen a történet. /pl. időeltolódás, repülőút hossza, helyszínek stb./ a többi pedig jön magától, ha minden jól megy. Ha pedig nem, akkor várni kell az újabb sugallatig. A kész fejezeteket többször is átolvasom és itt-ott javítok rajta.Talán ahhoz hasonlíthatnám az írást, amit egy nagy művész- Michelangelo Bounarotti- mondott:
" Minden kőben ott van egy szobor, csak ki kell belőle bontani" A történet is ott van az író elméjében,és lelki szemei előtt filmként pereg.Csak le kell írnia,törekedve arra, hogy szavakon keresztül minél tökéletesebben tudja átadni érzéseit és gondolatait az olvasónak. Fontos, hogy minél jobban bele tudja élni magát az író a szereplő helyébe.Szerintem egy írás szereplői az író " lelkének gyermekei"
Vissza az elejére
gigi0627
cs aug 23 2012, 10:47
Regisztrált tag #1373
Regisztrált: p dec 30 2011, 08:21
Üzenetek: 69
Jaaj Vicces mert a minap épp ezt kérdezték tőlem Nekem az írás egyik legérdekesebb része az utánajárás... Majdnem többet tanultam a történet miatti utána járásából mint a suliban... Imádom a netes böngészést. Bár a múltkor majdnem feladtam mert a magyar oldalak semmit nem írnak az amierikai maffiáról...>< * angolul meg nem tud*.
Viszont ezért szeretek teljesen saját történetet is írni, mert akkor én állítom fel a szabályokat amiket meg is szeghetek aztán és senki nem köt bele, h én már jártam ott és nem iyen....
Vissza az elejére
koiji
cs aug 23 2012, 11:42
Regisztrált tag #60
Regisztrált: cs okt 28 2010, 06:05
Üzenetek: 111
szeintem minden író másként lát neki a dolognak. De azt hiszem még két történetnek sem lehet teljesen azonos módon nekiülni, hisze az egyik több felkészültséget igényel, a másik több képzelőerőt.
Vissza az elejére
gigi0627
cs aug 23 2012, 01:28
Regisztrált tag #1373
Regisztrált: p dec 30 2011, 08:21
Üzenetek: 69
Az biztos, de szerintem ( vagy legalábbis nálam ) Ez hangulatfüggő is... Mármint én például nyugodt hangulatban nem tudok igazán hihető akciójelenetet írni, de dühösen nem tudok romantikázni. meg sokat számít h mi vesz körül... zene tárgyak stb. például ha írok, szinte mindig gyertyafénynél teszem.
Vissza az elejére
koiji
cs aug 23 2012, 02:56
Regisztrált tag #60
Regisztrált: cs okt 28 2010, 06:05
Üzenetek: 111
Én azt imádom ha akora a csfatazaj körülöttem, hogy más már nem képes elvonni a figyelmem. Szólhat minden. Gép, rádió tv. Csak hogy egyik se kössön le igazán. A nagy ihletek meg hajnali 3kor jönnek, amikortekerek be dolgozni a melohelyemre.
Vissza az elejére
Oldal:       >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System