Merlin (BBC-sorozat)

Egy újabb BBC sorozatról szeretnék áradozni. Úgy tűnik, mostanában a BBC-sek azok, akik képesek lekötni a figyelmem.

Merlin... ki ne ismerné az Artus mondakört, a kerekasztal lovagjait, Merlint, Arthurt, Uthert, Lancelotot, Guinevert, Morganát, Mordredet és persze az Excalibur legendáját? Szerintem nagyon kevesen.

Tudjuk ugye, hogy Merlin a jó öreg varázsló segített Uthernek, hogy megszerezze más asszonyát, akitől fia született, Arthur. Ismerjük ugye, hogy Arthur lesz az, ki a kőből kihúzza az Excaliburt ezzel bizonyítva, hogy ő az a király, akit Albion várt. Megalapítja Merlin segítségével Camelotot, feleségül veszi Guinevert, ki később Lancelottal csalja. És ismerjük a Szent Grált is.

Nos, a BBC 2008 szeptemberében bebizonyította, hogy ebből a történetből még sok mindent ki lehet hozni. Főleg, ha átírjuk az egészet... vagy legalábbis jó részét.

Mert mi van akkor, ha Arthur nem kerül el Uther udvarából és apja befolyása alatt hercegi életet él? Mi van akkor, ha Camelot már áll, mert azt nem is Arthur, hanem apja Uther alapította? Mi van akkor, ha Nimueh "árulása" miatt Uther annyira meggyűlöli a mágiát, hogy kitiltja Camelotból, sőt akire csak gyanú esik, hogy mágiahasználó arra azonnali halál vár? És mi történik akkor, ha Merlin nem is olyan öreg, hanem Arthurral egyidős, és még csak most tanulgatja, milyen is varázslónak lenni, egy olyan világban, ahol tilos varázsolni?

Egy újszerű történet alakul ki, kalanddal, humorral, drámával, régi és új ismerősökkel és imádnivaló karakterekkel.

És akkor nézzük a fő sztorit: Merlin egy kis falucskában él, Arthur királyságában, ahol az anyján kívül nem tudja senki, hogy a fiú különleges. Anyja, mivel félti a fiát elküldi Camelotba Gaius-hoz (a helyi gyógyítóhoz és régi jó barátjához), hogy nevelje a fiút, segítse férfivá érni és persze, hogy vigyázzon rá, nehogy butaságot tegyen.
Így aztán Merlin útnak indul és nagy kíváncsisággal indul Camelotba. Ahol elsőként épp egy kivégzésbe botlik bele. Méghozzá egy férfit végeznek ki, akit azzal gyanúsítanak, hogy mágiát használt. Nem épp a legjobb helyre küldte az anyja, nem igaz?
Merlin megkeresi Gaiust, akit rögtön sikerül megmentenie a haláltól, és így le is bukik az öreg gyógyító előtt. Gaius befogadja a fiút, amolyan segítőként, aki kihordja a gyógyszereket stb. stb.
Nem kell sok idő, hogy Merlin belefusson Arthurba, és eme első találkozás bizony fájdalmas tapasztalattal végződik. Merlin a tömlöcben köt ki. Ahol különös hangot hall, mely őt szólítja.
Gaius közbenjárására, hamar kikerül, de persze Merlin nem bír magával, így másodszor is beleköt a hercegünkbe, aki nem kicsit gőgős, beképzelt és utálatos, de egyszerűen imádnivaló. És bár az ember azt várná, hogy ezek után Arthur végez vele, vagy örökre tömlöcbe zárja, mégsem ez történik. Mert Arthur szerint "van valami Merlinben" csak még azt nem tudja, hogy mi.

Merlin megismerkedik a kastély alá jó mélyen leláncolt sárkánnyal, akitől megtudja, hogy nem véletlenül kapta az erejét. Az a végzete, hogy Arthur mellett legyen, akiből egyszer nagy király válik, kinek keze alatt egyesül Albion és ebben Merlin lesz a segítségére.
Persze Merlin kézzel-lábbal hadakozik és közli, ha valaki meg akarná ölni a herceget, szívesen segítene benne, ennek ellenére ő fogja majd megmenteni a trónörököst.
És ezért Uthertől megkapja méltó jutalmát: Arthur szolgálója lesz.

Itt kezdődik a sorozat, mely jelenleg egy évadot élt meg (13 rész), és idén novemberben várható egy film belőle.

Ahogy halad előre a történet, Arthur és Merlin egyre közelebb kerül egymáshoz, többször is megmentik egymás és mások életét, szembeszállnak mindenféle gonosszal.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a fantasy történeteket, megspékelve humorral és mindennel, ami jó. A szereplők pedig imádni valóak.

Ahogy pedig Arthur és Merlin kötekszik egymással, azt nem lehet kibírni nevetés nélkül.

Arról nem beszélve, hogy az ember slashmániás lányának rögtön beindul a fantáziája Merlint és Arthurt látva, főleg, mikor mindenki arról győzködi őket, hogy kettőjüket milyen mély kötelék kapcsolja össze.

Merlin (Colin Morgan)Arthur (Bradley James)Lancelot és Uther (Santiago Cabrera és Anthony Head)A sárkány (hangja John Hurt)
És, aki nem szeret olvasni, annak megy a tv-ben magyarul is: 10.0 - 1 vote 


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz