Doctor Who/ Ki vagy, Doki?


Doctor Who... Hogy mi is ez? Egy nagyon hosszú, nagyon régóta futó BBC sorozat, mely még 1963-ban indult hódító útjára, és természetesen Magyarországot kihagyta ebből.
Na nem kell ám megijedni, nem fogok mind az összes évadról lelkendezi.

Szóval "A Doktor"... A Doktorról senki sem tudja, mi az igazi neve, csak annyit tudunk, hogy ő egy Time Lord (Idő Úr), és a Gallifrey bolygóról származik. Az Idő Urak különlegessége, hogy úgymond halhatatlanok, mikor megöregszenek, vagy súlyosan megsérülnek regenerálódnak és új kinézettel, új személyiséggel, azonban a régi tudatukkal, emlékeikkel élnek tovább. Így történhetett, hogy a Doctor Who ilyen sokáig fennmaradhatott. A mi Doktorunk anno otthagyta bolygóját és a gyengéken, rászorulókun segít, mindeközben igyekezve megóvni az idő szövetét. Mindezt úgy, hogy egy kék rendőrségi telefonfülkének kinéző járművel utazik.
A Doktorok általában egy társsal utaznak, aki legtöbbször egy hölgy a Földről. (És soha nem lesznek szerelmesek egymásba, bár a 10. Doktor és Rose között mélyebb kapcsolat alakult ki, és amit szerencsére a rendező is belátott és egy ügyes trükkel, de megoldotta, hogy a Doktor és Rose szerelméért viaskodó nézők megkapják, amit akarnak.) Azért voltak férfi társak is, de ők csak átutazóban Így került a sorozatba Jack Harkness kapitány is, aki a 9. Doktorral és Rose-al utazgatott. Igen, ez AZ a Jack. (A Torchwood-ból.)

Az évek folyamán rengeteg Doktor volt már.
1963 és 1989 között hivatalosan 7 Doktor volt, majd hosszabb szünet után, 1996-ban jött egy mozifilm a 8. Doktorral végül 2005-ben útjára indult a legújabb a sorozat a 9. Doktorral, akit Christopher Eccleston játszott. A Doktor mára az egyetlen Idő Úr, mert az utolsó nagy Időháborúban örökre eltűnt az Idő Urak népe, és magányosan kell járnia az időt.

És ezzel elérkeztünk a lényeghez, ugyanis itt kapcsolódtam be én is a sorozatba és nem bántam meg. És higgyétek el nekem, az hogy az előzményeket nem látta az ember lánya, nem számít, ugyanis így is mindent megért, mert el szokták mondani. A sorozat folyamán lesz pár ellenség (nem is kevés) és néhány régebbi is előkerül, de azokról is mindig kiderül kicsoda és hogy ismerték meg a dokit.

Szóval: az igazság, hogy az első részt nézve (címe: Rose) végigvinnyogtam, hogy mi ez a szar, mi ez a borzalom? (És közben végig Juckónak nyígtam, hogy ez borzalmas), mégis, mikor eljutottam a rész végére, elkezdtem a folytatást. Pár rész után: ó istenem ez annyira szar, hogy már jó! És amikor az első évad felénél jártam, már imádtam. És bár az elején falra mentem Rosetól, hamarosan őt is megkedveltem és ő volt a kedvencem az útitársak közül.

Az első évad végén, a Doktor átalakul és innentől David Tennant lett a 10. Doktor. Egy évadot még Rose-al tud le, majd jönnek újabb társak. Azonban Rose majd még visszatér a 4. évadban, illetve Jack és a Torchwood is egyre többet szerepel majd a sorozatban. (Megtudjuk a 2. évadban pl, hogy alakult a Torchwood és miért. )

Bevallom a kedvencem a Billie Piper (Rose) és David (10. Doktor) párosítás.
És kíváncsian várom a 11. Doktort aki a 2009. novemberi különrészben fog megjelenni (The Waters of Mars) és Matt Smith fogja játszani.

A lényeg a lényegben: ugyan a sorozat nem hemzseg a szépfiúktól, mint a Torchwood (kivéve mikor a Torchwood 3 is jelen van a sorozatban), érdemes megnézni, főleg azoknak, akik a Torchwoodot akarják nézni/vagy már nézik/nézték és sok mindent nem értettek.
Mert a Doctor Who-ban rengeteg olyan kérdésre választ kap az ember, amire a TW-ben nem tértek ki és az embert idegesíti. (Én is azért hagytam abba a TW-t, hogy előbb befejezzem a DW-t).

Még egy dolog: és hogy mennyire sikeres a Doctor Who? Nagyon. Az évek folyamán több száz kötetnyi könyv, rengeteg audióbook és rádiójáték készült, mindenféle csecsebecsék, és a 2005-ös "feltámadásnak" akkora sikere volt, hogy különálló speciálokat, koncerteket és bemutatókat tartottak többezres nézőközönség előtt. Valami van benne, ha már ennyien szeretik nem igaz?


Christopher Eccleston a 9. DoktorRose és a 10. Doktor (Billie és David)Az "Idő Gyermekei" - a 4. évad végén újra együtt harcol a 10. Doktor és eddigi útitársai.És a következő generáció - a 11. Doktor (Matt Smith) 


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz